2009. október 18., vasárnap

Síteszt Saas-Fee-ben

Ismét nem bírtuk sokáig az őszt és a borongós időt, menni kell csúszni, szép idő lesz a hét végén!!! Ja és persze az új cipőket is le kell tesztelni!

Cél ismét a Saas-Tal, ezúttal szállást Saas-Fee-ben találtunk egy apartman-házban, a parkolóházhoz közel. Pénteken késő este érkeztünk, kellemes 2-3 fok körüli időben :-)))

Az apartman szuper, egyszerű felszereltségű, de kényelmes és otthonos. Nem lehet a múltkori Saas-Grund-i modern apartmanhoz hasonlítani, de nekünk valahogy ez jobban is tetszett…szeretjük a rusztikusabb szállásokat. Az tény, hogy ilyenkor még nincsen idény, így a fűtés nem megy teljes gőzzel, de már fel vagyunk készülve hasonló esetekre – mindig viszünk egy kis hősugárzót :-) Hehe...

Leceket nem is hoztam, mivel a terv az volt, hogy benevezek egy sítesztre...ha lúd legyen kövér, ha már a cipőket lecseréltem, a lecekkel is csinálni kellene valamit. Kb 4 éves a Rossi Z1-esem, és már tavaly is éreztem, hogy hosszúak nekem (170cm), meg amúgy is jó lenne valami komolyabb léc a fejlettebb sítudásomhoz. Egyik fő erényem a szerénység.

Lényeg, hogy a napi felvonó 48 CHF volt és 50 az egynapos síteszt ára. A sítesztet itt amúgy leginkább csomagban adják szállással együtt, de a gondunk az volt hogy kis Feleségem nem tervezett síelést, és úgy meg nem volt gazdaságos a szállással együtt a csomag.

Szombat reggel kicsit borongósra sikeredett, majdnem vissza is fordultam a szállásra, de nem...menni kell:-)

Fel 3500m-re, majd irány a ratrakok hangárja a Mittel Allalin állomáson, itt van ugyanis a raktár a tesztre. Nem semmi készlettel rendelkeztek a szervezők, minden létező márkából nagy választék, minden méretben, több mintával, és segítőkész márka-specialistákkal. Kis tanakodás után a Nordica standjához indultam, hogy kipróbáljak valamit ami passzol a cipőmhöz.

Először a Dobermann SL Pro 165cm-es lecét ajánlotta az úriember a tudásomhoz (valamint a kedvelt rövid ívekhez), amit pillanatok alatt beállítottak, és indulhat a csúszás (persze melegítés után).


A léc borzasztó gyorsnak, erőszakosnak, megterhelőnek bizonyult (bár szerintem hiba volt a napot ilyen kemény léccel kezdeni, ha délután próbálom, lehet jobban tetszik). A lényeg, hogy nagyon kellett figyelni hogy kordában tartsam a leceket, és érdekes volt, hogy az ívekből szabályszerűen kidobott a megfeszült léc.

Nagyon jó szlalom léc, de kemény munkát igényel a kezelése.

A második léc is Nordicára sikeredett, ez a Speedmachine Mach 3 162cm-es típusa volt.
Ez a léc jóval barátságosabbnak bizonyult, könnyebben kezelhető, de azért megdolgoztató és koncentrációt igénylő léc. Ami miatt lecseréltem 3 csúszás után az a hossza volt, nekem úgy tűnt, hogy a 162cm rövid a 180-as magasságomhoz.



Ez után a Völkl standjához mentem, sok jót olvastam a leceikről és mindenképp ki akartam próbálni egy fajtát legalább. A net és irodalom alapján a Tigershark szériát néztem ki magamnak, amiből szerencsére 2 típus is volt a teszten, így a 10 Foot verziót csatoltam fel először, 168cm-es méretben...



...és a lényeg, hogy ezután le se vettem...alig akartam visszaadni, mert annyira CSÚCSSZUPER szerkezet!!!

A hossza pont megfelelő, szélesebb volta miatt stabilabb, hosszú, rövid íveken úgy döngettem vele, hogy néha csak néztem, hogy ATYAVILÁG...mit csinál velem ez a léc :-))))

Jégen, buckán úgy ment át mint a tank, valami fantasztikus volt vele síelni...Nagyon kezes lécnek bizonyult, mindamellett azért izommunkát igényelt, de pont megfelelő mértékben. Ha lehet így írni, a befektetett munka és az élmény abszolút egyensúlyban volt...Ezt a lecet gyakorlatilag ÖRÖMSI-re tervezték, legalábbis NEKEM :-)

Kb 2óra körül jöttem le a gleccserről, ahol amúgy a versenyző csapatokon kívül minimális mennyiségű síelőt kellett kerülgetni a pályákon.



Majd elfelejtettem: A cipő valami szuper!!! Tökéletesen illeszkedik a lábamra, nem fáj, nem kell kicsatolni...HIHETETLEN!!! Nem túl kemény, és nagyon jól közvetíthető vele a szándékom a lecek felé...NAGY vásár volt!!! :-)

Délután kis pihi, odaégetett hússal a fazékban, majd egy kiváló pizza, forralt bor és kiadós alvás!

Vasárnap reggel nem volt olyan szép idő, így inkább a meditatív felkészülésnek adtam egy pofont egy kiadósabb alvás formájában, amit követett egy kis séta dél körül a verőfényben, majd indulás haza. Azt azért megemlíteném, hogy rendes kis izomlázam alakult ki Vasárnapra: gondolom a keményebb lecek és persze a keményebb bakancs hatására...nem semmi...

Mindenkinek ajánlom a sítesztet, nagyon hasznos találmány ahol érdekes dolgokat lehet tanulni a lécek különböző karakterisztikájáról és tény hogy nem vennék ezután úgy lecet, hogy jópárat ki ne próbáljak előtte...ezért úgy is döntöttem, hogy még nem ugrok rá a Völkl-re, van még elég típus ami szimpatikus...kell még tesztelnem...MEGÉRI!!!

Saas-Fee-t már nem is fényezem, szuper hely...lehet itt a terepről eleget olvasni télen, nyáron:-)

Nincsenek megjegyzések: