2008. január 30., szerda

Sölden & Obergurgl-Hochgurgl

A Salzburgi-i szilveszter mellett nagyobb családi síeléssel és pár kisebbel számoltunk a 2007-2008-as idényben, de sajnos többet le kellett mondanunk, leginkább munkaügyek miatt.

Nagy nehezen azért sikerült összehozni még egy teljes hetet, M vezetésével hármasban családunk két fiatal és lelkes kezdő tagjával.

Amit már az előzetes tervezésekkor eldöntöttünk az az volt, hogy az idényben Tirolba mindenképpen elmegyünk egy hétre. A fiatalok lelkesedése ezt alátámasztotta, így kötöttünk ki Söldenben, ahol találtunk egy 3 fős apartmant, a január 19 és 26 közötti időszakra.

Az érkezéskor meglepődtünk kissé, mivel a szállásunk a szó szoros értelmében pályaszállás volt, Sölden felett a hegyoldal lankásabb részén, az Innerwald-i részen. Ideális a szállás minden szempontból (cím nálam), bár lehet sokaknak nem lenne elég a konyha felszereltsége...

Első este az érkezés örömére megnyitottuk a Becherovkás ampullát majd a ház előtt egy jó kis tesco-szatyros seggencsúszós partit rendeztünk a kb 40 centis hóban.

Másnap korán keltünk, így elsőként csúszhattunk le a Rotkogljoch-tól a frissen ratrakolt pályán. Ilyen széles kék pályákat én még nem láttam, ugyebár gyakorlatilag a hegyoldal maga a pálya, mivel a fahatár felett kezdődik a Giggijoch-i rész. Valami hihetetlen volt...ja és persze verőfény...Egész nap el is voltunk ezen a részen, szétsíelve a 13-as és 15-ös pályákat.




Később felfedeztük a Rotkogljoch mögötti részen a 23-as és 24-es pályákat amelyek szintén nagyon élvezhetőek voltak kezdőink számára, bár nem sima kék pályák.

Innen látogattuk meg a Gleccsereket...

A Tiefenbach 38-as pályáján kb 2x jöttünk le, mivel kicsit össze volt túrva és nem volt elég időnk. (Mindamellett szuper rész, egy fél napot jól elszórakoznék itt, kezdőknek is kiváló) Átmentünk az árnyékosabb Rettenbach gleccser-i részre, ahol a 32-es és 33as pályán töltöttük a nap maradék részét. Ettől az az igazság, hogy eldobtuk az agyunkat...tökéletes volt. Alig volt itt valaki, a hó sima mint a billiárd-asztal, hosszú, széles és pont optimális meredekségű pályák.

Ott alul a kedvencem:


Lehet hogy itt élveztem a legjobban a síelést eddig...Kezdőink (lassan középhaladóink) pláne... :-)
Ami ez után következett, az a nap non-plusz ultrája, lecsúszni a Gletscher Stadion-tól egészen a házunkig a 66-os pályán és utána a 9-es piroson. Kb 7 km, kellemes, néhol a szűkebb részeken kicsit zsúfolt záráskor, de nagyon nagy élmény...Pláne hogy a két pálya csatlakozásánal becsavartunk 2 forralt bort a hüttében...

Az igazság az, hogy a bár a felvonó kb 3 perc sielésre volt a szállásunktól, a Gaislachkogl részen nem síeltünk, csak egyszer csúsztunk a közép állomástól a 6-os pályán, hogy a 6SK Langegg felvonót elérjük, majd a 11-es piroson csússzunk. Ez a pálya nekem speciel nagyon tetszett, megdolgoztat rendesen, de nem vészes. Kezdőink is lejöttek rajta már a végén.

Sajnos nekem csak 3 nap jutott Söldenből mert meg kellett szakítanom a hetet munkaügyben.

Ami még benne volt nekem is, az egy nap az Obergurgl-Hochgurgl sírendszeren. Gondoltuk, hogy ha már itt vagyunk ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget, és 1 verőfényes napot ugyan töltsünk már el itt is.



Érdekes pályarendszerről van szó, Hochgurglban a hegyoldalban keskenyebb pályák – mármint Söldenhez képest és amúgy is 30-50m szélesek) keresztezik egymást össze-vissza. Én speciel nagyon jól éreztem magam, nagyon bejött a hely, két kezdőnknek viszont nem annyira (itt még a hét elején voltunk, akkor még nem volt meg a rutin...).




Nem arról van szó, hogy kezdőknek nem megfelelő a hely, mivel tele van könnyű pályával, de talán egy két letörtés miatt nem annyira volt nekik élvezetes, arról nem beszélve, hogy a Mountain Star étteremtől kicsit fekete a pálya lefelé...




Ott hátul Sölden a völgyben:



A lényeg hogy egy kényelmes, laza, 1-max 2 napos síelésre szerintem mindenképp érdemes elugrani ide Söldenből.


-------------------------------------------------------------------------------------

Összefoglalva, ismét nagyon nagy mázlink volt minden tekintetben, szállás, hó, idő, stb-stb.

Az alapján amit bejártunk a két helyen talán megkockáztatom hogy így együtt az Ötztal megérdemli az első helyezést azok között ahol eddig síeltünk és ami azt illeti tudnia kell valamit egy síközpontnak, hogy ezt felülmúlja.

Ha valaki további részletre kíváncsi, nyugodtan kérdezzen, írjon.

-------------------------------------------------------------------------------------


Értékelés

Pozitivum:

- Tirol :-). Magáért beszél.
- Sölden nagyon-nagyon profi hely, valahogy ez jut róla eszembe. Pályák kialakítása, kapcsolódások, felvonó rendszer, stb
- A gleccsereket, bár kicsit körülményes elérni, itt élveztem a legjobban. Hihetetlen pályák és infrastruktúra

- Obergurgl-Hochgurgl csendesebb, családiasabb és egy kicsit talán vadregényesebb ahogy a völgy végében meghúzodik a hely, szerintem nem szabad kihagyni



Fontos észben tartani:

- Kicsit odébb van ugyebár, de elviselhető, reggel 7-es indulással délután 5-kor már a szálláson voltunk, nyugis tempóval

- Szerintem ki kell fogni a szállást Söldenben, mivel egy negatív tapasztalatom azért volt.

Mint említettem, volt 3 nap amikor el kellett utaznom munkaügyben. A reptérről visszafelé kb hajnali fél 3 kor értem Söldenbe. A faluközpontban kicsit nekem túl magas volt a földön ülő, fekvő, alvó félpucér részegek előfordulási aránya...arról nem beszélve, hogy ricsaj és randalírozás nem biztos hogy pihentetővé teszi az éjszakát mások számára...tudtam hogy buli szempontjából is híres a hely, de ez kicsit meglepett...lehet izolált eset volt, de a szállást akkor is célszerű körültekintően megválasztani.