2007. február 1., csütörtök

Saalbach-Hinterglemm

Ez volt az első nagy és igazi síelésünk Ausztriában és az Alpokban.

Azon a híres-hirhedt 2006-2007-es télen járunk itt, amikor is minden jel arra mutatott, hogy elmarad a szezon a hóhiány és a meleg miatt.

Utunkat természetesen alapos kutatások előzték meg. Mivel nagyon szerettük volna családunkat egy kiváló osztrák síparadicsomba elvinni, rendesen körüljártuk a dolgot a neten.

A választás során számunkra fontos kritérium volt hogy:

-Természetesen nagyobb pályarendszert találjunk minimum 100 km síelési lehetőséggel,
-Amely jól össze van kötve felvonókkal, a körbe-síelési lehetőség meg legyen
-lehetőleg minél több laza kék pályával (tekintettel a család idősebb valamint kezdőbb tagjaira),
-ne legyen túl messze
-olyan hely legyen ahol megvalósulhat az örömsíelés fogalma:-)

Nos, ezen kritériumok alapján kaptuk a javaslatot SH-re.

Gyakorlatilag úgy vágtunk neki az útnak, hogy nem volt hó egész Ausztriában (pl. a Kitzbühel-i verseny helyszínére - ami gyakorlatilag célállomásunktól légvonalban kb 30 km lehet - is úgy hordták a havat ha jól emlékszem). Óriási mázlink volt hogy az érkezés estéjén, január 27-én, hatalmas hóesésben érkeztünk meg Zell am See-hez, ami egészen reggelig tartott, és kb 40 cmre nőtt a friss hóréteg. Fent a hegyen természetesen ennél még több is volt.


Lényeg a lényeg, hogy ez a friss réteg - persze a relatív meleg miatti állandó hógyártással együtt - kitartott gyakorlatilag 1 hétig.

Ime a térkép.

Szállásunk kiváló, frissen felújított 6 fős apartman, távolabb a falucska zajától, a Bernkogel Sesselbahn induló állomásától kb 500m-re a hegyoldalon. Hólánc kötelező!!! (Ha nyugodt helyre vágytok tudom ajánlani a szállást, be is lehet innen csúszni a 46-os pályára. Ugyan kicsit kiesik a változatosabb pályák közvetlen szomszédságából, de a szállás megéri...) Ime a kilátás a teraszról.


A 46-os pálya egyébként bemelegítésnek kiváló első napra. Hosszú, kellemes kék-pálya.

E mellett, kezdőknek kiváló lehetőség a Saalbach központi parolójától induló 18-as csákályos lift melletti kb 3-400 m hosszú tanulópálya.




Számunkra nagy élmény volt körbe-síelgetni a Kohlmaiskopf-Bründlkopf-Wildenkarkogel-Grosse Asitz csúcsok közötti kék pályák rendszerét, ahol sok esetben 50m széles pályákat erdei átcsúszók kötnek össze.




Sajnos úgy elcsúszkáltuk az időt ezen a részen, hogy a Hinterglemm-i részre csak 1 napunk maradt. SAJNOS! Itt csúsztunk a 31-32-es pályákon, majd a Hochalmban kék pályáin. Természetesen átlibegtünk a Zwölferkogel-re, ahonnan a 11-es pályán jöttünk le a völgybe, egészen a faluközpontig.


-------------------------------------------------------------------------------------

Nos...

Első ausztriai síelésünk feledhetetlen élmény volt, minden tekintetben. Azt kaptuk amiért jöttönk, 100%-ban. Időjárás, friss és elég hó, nulla tömeg, napsütés végig, forralt bor, becherovka (igazi helyi jellegzetesség...), stb :-)

Ha valaki további részletre kíváncsi, nyugodtan kérdezzen, írjon.


-------------------------------------------------------------------------------------

Értékelés


Pozitivum:

- Kb 200 km pálya
- Kiváló felvonó-rendszer, tömeg eloszlik
- Körbesíelhető a völgy
- Bájos falvak egy szűk völgyben, nem túl zsúfolt, csendesebb hely, de ha akarsz, bulizni is el tudsz menni
- Csúcs ár-érték arány

Fontos észben tartani:

- Akkor menj ha biztosan van hó :-) (nagy bölcsesség), bár hóágyú van millió, a pályarendszer relatíve alacsonyan van így nem 100%-osan hóbiztos (OK-OK, mi is Bánkúton kezdtük pályafutásunkat...úgyhogy csendben is maradok).

- Ne itt kezdd a síelést, mert utána szerintem sok híres síközpontban csalódni fogsz még akár Tirolban is... :-)