2009. október 3., szombat

Cipővásárlás

Nos a múltkori Saas-Fee-i örömsí közben elhatároztam, hogy lecserélem a dorkókat.

A mostani is nagyon jó kis cipő, de le kell cserélnem, mert mindig kínlódok benne. Általában jól meghúzom, és az első csúszás borzasztó, a többiről nem beszélve...Néha le kellett ülnöm és kicsatolnom, mert fájt benne a lábam.

A múltkor is éreztem, és ez nem állapot, pláne ha sokat akarok síelni, és fejlődni akarok...nem a fájdalommal kéne foglalkozni.

A másik, hogy egy kicsit erősebb, komolyabb cipőt kellene venni, hogy a síelésemhez az passzoljon.

Igy, praktikusan a hazatérés után egy héttel, elugrottunk ma a szomszéd faluban egy sportboltba, amely a falu méretéhez képest nagy és nagyon komoly felszereltségű üzlet (bicaj, túra, hegymászás, sí, stb)...itteni városi viszonylatban is nagyon komoly, nem csak a termékek minőségét, márkáját tekintve, hanem az eladók hozzáértését is figyelembe véve.

Lényeg a lényeg, hogy bementünk, leültem, megvártam egy eladót (korábbról már ismertem, és elég profinak tűnt a sportcuccok témájában), elmondtam mi a célom, hogyan síelek, stb, és elkezdtem próbálni. Kb óra próba után két Nordicánál landoltam és az erősebb, keményebb mellett döntöttem, Speedmachine 110.


Ezután jött az igazi kihívás kb 40 percig...lábaim felmérése, majd a cipő-belső lábra alakítása. Körberakták a lábfejem különféle filc lemezekkel (hogy a csontoknál, forgóknál, láb végénél helyet csináljon a bélésben), ráragasztották a zoknira, majd nylon zacskó a lábaimra, és ugrás a 30 percig melegített betétbe, a cipő normál bekapcsolást állapotában.

Ez még hagyján, a lényeg, az a 15 perces, sí-pozitúrás helyben állás volt, forró csizmával a lábamon, zsibbadó és erősen remegő combokkal. Beleizzadtam…

A végeredmény viszont magáért beszél...a cipő a lábamra öntve.

Tanács

Ezt magyarázta nekem az eladó a próbálásnál.

Sícipőből pontosan akkorát kell venni mint a lábunk, max minimális hely legyen az orrában. Túrabakancsnál 1.5-2 számmal nagyobbat vegyünk persze, de sícipőnél más a helyzet.

Sícipőben a lényeg, hogy síelés közben előre terhelünk ugye, ezért a lábfej hátracsúszik, nem kell előtte hely. Na nagyobbat veszünk nem fogja jól megfogni a lábat, mert akkor a lábfej rész is tágabb általában. És próbálnál sem, síelés közben sem kell csontig húzni, hanem hogy éppen megfelelő legyen, ne szorítson. A rugalmasság, merevség ilyen állapotban is működik, nem kell a sícipőnek spanyolcsizmának lennie a lábon.

Ezért van az is hogy egy optimális cipő, ha megyünk felfelé pl csákányos felvonóban, akkor kicsit jobban nyomhat. Mert ott nem terhelünk annyira előre mint síelés közben….Múlt héten is láttam Saas-Feeben a versenyzőket a csákányoson…a 150-es flexű cipőben, még kicsatolva is előre dőlnek, botokat a hónuk alá rakják és támaszkodnak velük a léc kötés előtti részére….gondolom ez is ezért van (többek között).

Hamarosan ki kell próbálni a cipőket!!! :-)

2009. szeptember 27., vasárnap

Kezdődjön az előszezon! - Saas-Fee

Múlt hét végén tesókám, P.J. és férje L látogatott meg minket, így a standard túrázás elmaradt - helyette azért persze megnéztük tesókám nagy kedvencét, Annecy városkáját Franciaországban. Bár az idő nem volt egy nagy etwas, és az óvárosban természetesen hullámzott az embertömeg, de lényeg a lényeg, hogy a városka és környéke továbbra is gyönyörű.

A hét során Szerda magasságában felmerült, hogy mi legyen a hétvégén?

Mondom kis feleségemnek, hogy hát ugyan miért ne látogatnánk-e el ismét a Saas völgyébe, hisz olyan régen jártunk már arra...

Rámnézett a drága, és azt mondja: Aha, sejtettem, síelni akarsz, mi??? Láttam hogy tegnap este mit nézegettél a neten...

Teljes lebukás. :-)

Ami azt illeti, nyáron igazán nem akaródzott gleccsersíelni, de most valamelyik este bekattantam. Már nincs nyár ugye hivatalosan se :-), meg már odafenn 3500m-nél 0 fok van, a hó biztos jó, a tájról nem kell beszélni, meg ha nincs olyan szép idő, erőnléti edzésnek túrázni úgy is lehet ott eleget.

Az is benne volt, hogy fel akartam eleveníteni a technikai dolgokat, amiket tavaly sajátítottam el, meg letesztelni azt, hogy a nyári mozgás (túra, bicaj, kondi, stb) mennyit segített, mit kell még az elkövetkező 2 hónapban erősíteni.

Lényeg, hogy színt vallottam másik felem előtt, hogy: Igen, miért is ne síelhetnénk??? Párom természetesen támogat az ilyenekben, úgyhogy neki is láttunk szállást keresni, és gazdaságossági okokból, meg persze kényelmi szempontokat is figyelembe véve most apartmant kerestünk, és találtunk is egyet Saas-Grundban.

Csütörtök este csomagolás, majd péntek reggel cuccok behajigálása a kocsiba. Érdekesség, hogy mikor mondam a svájci kollégáknak hogy mi a szándék a hétvégére, többen megkérdőjelezték elmeállapotom. Hja, igen, ők itt nőttek fel, ilyen hegy- és síviszonyok mellett, de én nem...Ki kell élveznünk minden lehetőséget, amit csak tudunk - reméljük az eddigi élmények alapján a kedves olvasó szerint is ezt tesszük.

Úgyhogy munka után indulás, standard dugó Lausanne-nál, majd 21.15-kos érkezés, rácsodálkozás a gyönyörű és vadiúj apartmanra, majd alvás.

Reggel kelek 6-kor, mivel 8-kor nyit a felvonó. Az az igazság, hogy kicsit meginogtam...biztos jó-e ha síelek ma? Mi van ha sz.r a hó, sokan vannak, összetöröm magam??? Áááá, inkább ma feltúrázok 3500m-re, megnézem milyenek a viszonyok és vasárnap síelek, ha megéri. M drága csak néz, hogy most mi van??? De persze támogat, őneki úgyis mindegy, ő nem tervezett síelést.

Úgyhogy még ráhúztam 10 perc alvást, aztán kipattantam az ágyból...Francot fogok itt vacakolni. Indulás! Sí és túracuccok a kocsiban, fel a parkolóba Saas-fee-be, felnézés az Allalin csúcsára, tiszta idő, távolban felhők (délutánra vacak időt írtak), de le van tojva...

Na akkor kotonok magamra rántása, sícipő (huh, de elszoktam tőle...) és gyaloglás az Alpin-Express állomásához. Ez kb 8-10 perc a parkolótól.

Ami azt illeti még a sétát is baromira élveztem!!! Csípős hűvös volt, kb 6 fok, sícuccok rajtam, meg a vállamon, hegyi falu, szembe 4000m-es havas hegyek...

Ez az én környezetem...Ezt szeretem...Ez van...:-)

A koktél a beach-en, meg a napozás várhat, amíg nyugdíjas nem leszek...

Megvettem a jegyet, 59 CHF, majd 5 perc várakozás a felvonónál...ahogy láttam már a parkolóban az összes európai sícsapat itt edz...Aztán kb 45 perc felvonózás után felértem a Metro-Alpin-nal 3500m-re, a Mittel Allalin-állomásra. Itt pár perc akklimatizáció, pihi, nagy sóhajtások, meg persze gyönyörködés a tájban.


És dejóóóóó!!!!! kb 0 fok, míg otthon 25 fok....erre (is) vágytam!!!


Aztán csatolás, és hadd szóljon! Lecsúsztam a Metro nevű pálya közepéhez, majd indulás óvatosan. Nagyon vizgyázni akartam, nehogy elkapjon a hév, nehogy összetörjem magam a szezon előtt...

Igy kb 100m-után kapcsoltam rá a sebességre, meg a rövid ívekre...Eddig tartott a lassúzás...Ez van...:-) Nagyon jól bevésődtek a tavaly fejlesztett mozdulatok, hihetetlen!!!

Meg persze az is benne van, hogy ez a pályarész kellemes piros, ja, és az is hogy Tökéletes volt a pálya hava, a tetején kb 3cm friss hóréteggel...

Ezután felcsákányoztam a rendszer tetejére kb 3700m-re, majd csúsztam jópárat az Allalin nevű kéken, a FIS pálya nyitott részén meg a Ski star nevű piroson. Összesen kb 20km van elkészítve ilyenkor.

Annyit javítanom kell, hogy a 20km-ből sok le van zárva a versenyzőknek, de még így is bőven tudtam síelni a rendelkezésre álló pályákon. Lásd itt a svájci csapat melegít:


Le is volt nekik zárva egy hosszabb pálya a GS gyakorláshoz...na itt volt egy ilyesztő eset: A lezárt pálya közepénél keresztezi a lejtőt az amatőröknek nyitva tartott pálya, amit szakaszosan egy felügyelő lezár, amikor jön egy profi...Épp a felvonóban mentem, mikor látom, hogy vmiért nem zárta le a kaput, és nekiindult vagy 10 síelő...és jött egy versenyző keresztben...látszott hogy a profi korrigál és éppen elkerül egy síelőt...nem sokon múlott az ütközés...

Összesen 3 csákányos felvonó működik ezen a részen, max 5 perc volt a sorbanállás. A síelők 90%-a valamilyen csapat tagja, kevés az amatőr síelő ilyenkor. A lényeg, hogy kb 8.45-től délig nagyon jókat csúsztam, és ekkor még a hó is nagyon élvezhető volt. Egy-két, napnak jobban kitett lejtőn jegesebb volt a hó a végén, dehát ez van...

Ja és ami fontos: Nagyon megérte a mozgás nyáron, meg a magashegyi túrák...sokkal jobban bírtam izomzattal és tüdővel is a síelést 3200 és 3700m között!!! Nagyon elégedett vagyok :-)

Ezzel a gondolattal szálltam be a felvonóba, hogy visszatérjek életem párjához.

Apropó a felvonóban találkoztam a svájci csapatból Marc Berthod-val, és beszélgettünk pár mondatot...Hihetetlen milyen fiatal, 23 éves asszem...Nagyon szimpatikus volt a srác...Ő is meg a kezében cipelt 2 pár vadiúj, gyönyörű Atomic Race GS. :-)

Aztán sétáltam egyet Saas-Fee-ben, bepusziltam egy kis Walliser Fondue-t ebédre, majd pihenés.



Vasárnap bár szép idő volt, már nem mentem síelni, inkább pihizegettünk együtt...Ez is kell. :-)

-------------------------------------------------------------------------------------

Értékelés

Az őszi gleccsersí nagy élmény volt, a hőmérséklet, meg a kis friss hó miatt nagyon élvezeteset tudtam csúszni Saas-Fee gleccserén!!! A szezon előtt abszolút megérte eljönni egy napra hogy felelevenítsem a(z) - úgy tűnik elég jól berögzült - mozdulatokat. :-)

Mindenkinek ajánlom az élményt és a helyet!

Pozitívum:

- Szuper hóviszonyok
- 20 km-nyi változatos és megfelelően hosszú pálya, gyönyörű táj, stb...
- Profi fun-park (bár minket nem érint)
- És azért a szállást kiemelném: 2 fős tágas apartman, vadiúj modernberendezéssel 60CHF/nap + 60CHF takarítás a végén. Ez nagyon jó ár Svájcban, pláne ilyen helyen és minőségben...

Amit célszerű észben tartani:

- Magyarországról messze van, de egy hétre akár nyáron is megérheti eljönni, síelésen kívül lehet itt túrázni és edzeni eleget a szezonra - a magashegyi kondícionálás úgy tűnik megéri :-)
- Sok a versenyző, és miattuk több pálya le van zárva, de a fennmaradó is elég a síelés élvezéséhez és a gyakorláshoz
- Az időjárás a magasság miatt persze nagyon változékony, de ez mindenhol így van.

Üdv
MM