2009. január 11., vasárnap

Villars-Gryon

E hét végére csak egy rövid, egy napos csúszást terveztünk be, mivel sok volt az otthoni teendő.

Mindenképp közeli, könnyen elérhető helyet kerestünk, amire egy helyi kolléga azt ajánlotta, hogy látogassuk meg a még Vaud kantonban lévő Villars-Gryon pályarendszerét, amely kb 70 km kiépített pályával rendelkezik. Akinek ez nem lenne elég, a közelben van Les Diablerets falva (átcsúszás van Villarsból) a helyi és gleccserpályákkal, Leysin és Les Mosses (összesen kb 150km).

M a hét folyamán lebetegedett, így Szombat reggel csak családunk férfi tagja, azaz én dobtam be a cuccom a kocsiba és indultam el a ködös, nyálkás időben. Valahogy a Léman tó felé télen mindig beszorul a felhőzet, így mostanában egyfolytában elég nyomott az idő – de persze mi nem vagyunk azok...

Induláskor Villars-t vettem célba, ahová Lausanne-től kb 45 perc alatt lehet elérni, 40 km autópálya után 15 km szerpentinezéssel. A genfi reptértől ez kb 1.5 óra autózást jelent. A szerpentinen, kb 1000m-nél kibukkantam a felhőzetből és verőfény fogadott :-) Végül is ezt írta az előrejelzés is, de az autópályán még elég nehéz volt elhinni...

Villars fő parkolójában tettem le a kocsit, ahonnan kb 500m-t gyalogolnom kellett a 8 fős kabinos felvonóig, amely a Roc d’Orsay csúcsára, 2000m-re visz. Igen, 9.30-kor már kicsit későn érkeztem...

Napi bérlet a Villars-Gryon-Les Diablerets pályarendszerekre 49 CHF, a Les Diablerets gleccserrel, Leysinnel és Les Mosses-szel együtt 58 CHF.



A fenti csúcsról egy kellemes kék pályán lecsúsztam a Bretaye-nevű központi részre, ami nem más mint a Villars-ból induló fogaskerekű állomása, éttermek, büfék, sísulik és kölcsönzők kis központja fent a hegyen a pályák találkozásánál (1 forraltbor 6 CHF:-), íme:




Innen indultam fel a Grand Chamossaire csúcsra, 2120m-re, ahonnan 2 kiváló piros carving pálya indul. Miután kiélveztem a száguldást, a Bretaye feletti részre tértem át, a Chaux Ronde-ra. Ennek egy pályáján ki van építve egy rövidebb időmérős lesiklópálya is, amin ki lehet próbálni sítudásunkat.




Ezután egy kb 6 km-es kék majd néhol piros erdei pályán átcsúsztam a Gryon falva feletti Les Chaux pályarendszerre (a fenti képen jobbra). A völgyből egy 4-es ülős felvonó visz fel egészen a Croix des Chaux csúcsára, 2020m-re.

A tetőről kicsit meredekebb, de jó széles piros pályák jönnek le hosszan-hosszan, amelyek közé egy rövidebb mogul-pályát is kialakítottak. Itt nagyon jól elsíelgettem a délutánt, a pályák is szélesebbek voltak és kevesebben is voltak körülöttem, mint a Villars-i részen.

Zárásul visszatértem a Villars-i oldalra egyet csúszni, majd a Bretaye központból egy kb 6 km-es erdei pályán értem vissza egészen a kiinduló állomásig, majd séta a parkolóba az alábbi látvány mellett.




-----------------------------------------------------------------------------------

Kellemes síelős napom volt, verőfényes időben és tökéletes hóviszonyok mellett.

-----------------------------------------------------------------------------------

Értékelés

Pozitívum:

- A hely nagyon könnyen elérhető, pl a genfi reptérről
- A helyszín és környezet fantasztikus, a látványt a Léman tó, a Portes du Soleil vonulata, a Mont Blanc és a Les Diablerets csúcsai adják meg
- A pályák a könnyebbek közé tartoznak, kezdőknek, középhaladóknak ideális választás Villars-Gryon egy pár napra. 1 hétre azért már nem árt megvenni a Les Diablerets falu környéki pályákat és a gleccsert is magába foglaló bérletet
- Gyerekeknek és tanulóknak a hely ideális – még nem láttam ennyi szórakoztatási és oktatási lehetőséget egy helyre koncentrálva.

Amit célszerű észben tartani:

- Haladóbb síelőként én nem biztos hogy ide jönnék Svájcba síelni egy hétre mert ár-érték arányban találni itt olyan helyet ahol több a kihívás és a pályák mennyisége is nagyobb
- A pályarendszer egyrészt nem fekszik túl magasan kb 1300m és 2100m között , másrészt napos oldalon van ezért a hóbiztosság nem 100%-os egy melegebb időszak után.



:-)