2008. szeptember 2., kedd

Zermatt

Hát igen... Legendás hely. ..Számunka is az volt sokáig...

M évek óta álmodozott arról hogy ide eljusson - annak idején még vonatos utazást tervezve -, az volt a lényeg, hogy egyszer itt lehessünk, láthassuk Svájc jelképét, a Matterhorn-t valamint persze a környező vidéket.

Ugyebár hegymániásként, még 2005 nyarán, nászutunkat is Svájcban töltöttük, Graubünden-ben. Már akkor tervbe volt véve egy látogatás Zermatt-ba, de egy jótanács alapján – és igaza volt – nem vállaltuk be a kb 4 órás utat Andermatt felé, át a pass-okon. Térképen rövidnek tűnik, de később megtapasztaltuk, hogy a Furka tud meglepetéseket okozni, még a szerpentinekhez szokottaknak is...Legutóbbi utunkon is még jópárszor megálltunk ’pihenni’, mivel a Furka, mikor lefelé gurulunk a nyugati irányból, kicsit ijesztő tud lenni...

Azóta eltelt egy kis idő, és már túl vagyunk az 5. Zermatt-i látogatáson is.

Hmmm...

Zermatt...Az Zermatt...

Sok helyen jártunk már - bár sok helyen még nem - a Föld nevű bolygón, de ennél szebbet szerintünk nehéz találni... Még mindig megkönnyezük néha a látványt ahogy megyünk fel – fogaskerekűvel vagy gyalog – a Gornergratra.


Mi már csak ilyenek vagyunk...

Ok, tehát Visp-től még jó 45-perc feljutni Tasch-ig kocsival. Arra is számítani kell, hogy a hegyi úton alagutat építenek – magyarként gondoljunk csak bele mit is jelent ez...na jó inkább hagyjuk ezt...– tehát dugó kialakulhat, ezért célszerű reggel korábban érkezni.

Tasch önmagában is szép helyen van, de leginkább egy állomásként és hotelek gyűjtőhelyeként írható le. Az állomás a Gornergratbahn állomása, ami önmagában egy ’le a kalappal’ típusú élmény. A parkolóház (a tisztaságával együtt) és a vonat ami felmegy Zermatt-ig technikailag azt hiszem kiemelkedő a maga nemében...

Zermatt Bahnhofplatz-ára érkezünk kb 12 perc alatt. Kiszállva a vonatból, kiérve a térre , kicsit balra sétáljunk (a Gornergrat fogaskerekű állomása felé), és jó időben már láthatjuk is a Matterhorn csúcsát. De ez semmi...ahhoz hogy lássuk a hegyeket, célszerű magasabbra mennünk.

Előtte azért érdemes még egy kiadós sétát tenni a faluban, a templom felé majd tovább (a Zum See felé), gyakorlatilag a főutcán, annak a végéig. Itt a zubogó gleccser-patak mellett már megtalálhatjuk a látványt amit kerestünk.



(Aki itt olcsón akar jót enni, az a Bahnhofplatz után a 3. utcában balra talál egy kinti kolbászsütő emberkét valamint egy grillcsirkés-kolbászost a templom előtti téren. Jó áron kiadósat lehet ezeknél enni, igaz, hogy talpon állva.)

A javaslatunk, hogy inkább üljünk fel a Gornergratbahn-ra és menjünk fel a hegyre, egészen a Riffelalp/Riffelberg/Rotenboden-ig, innen pedig gyalog másszunk fel a Gornergrat-ig, azaz, kb 3,090m-re.




Szar az élet...Ilyen látvány mellett túrázni... :-). Mi is a Bükk-ben kezdtük...Azért egy kicsit más...



Nem akarjuk igazán sokat kommentálni...

-------------------------------------------------------------------------------------


Zermatt-ot látni kell.

A falu nem a legszebb Svájcban vagy az Alpokban, ez tény.

De ide el KELL jönni...

És fel kell menni a hegyre – el a luxus elől, a népes látogatók hadát kerülve – és élvezni azt a látványt amit a 4000-es hegyek és a gleccserek nyújtanak, amit megkoronáz a völgy és az Alpok őrzője – ’őrszeme’ ahogy jogosan írják - a Matterhorn.

Jövünk ide is csúszni :-)))