2008. július 22., kedd

Zinal

Zinal az egyik kedvenc falucskánk Svájcban.

M egy nagyon kedves svájci kollégája ajánlotta nekünk hogy jöjjünk el ide és nem fogunk csalódni hegy-mániásként.


Nos, nem csalódtunk...


2007-ben jártunk itt először és magával ragadott minket a hely csendje, magánya és szépsége. Kis falucskáról van szó, 1600m-en, a Val d'Anniviers legvégén. Kicsit kimerítő az autózás a Valais-ből, de megéri. (Szerpentinen rókával barátkozóknak nem igazán ajánlott...) Már a völgy elején, persze jópár hajtű-kanyar után látható, hogy a végén a 4000-esek birodalmába jutunk. A Sion-i elágazás után még számoljunk rá kb 45-percet hogy elérjük a falu központját. Utunk tipikus Valais (Wallis)-i falvak között vezet, lásd:



Mi a neten találtunk egy olcsó, de annál inkább barátságos kis szállást a falu végén. Azóta is visszatérő vendégek vagyunk, Manu, a tulajdonos, már lassan megismeri a hangunkat a telefonban. Bármennyire is csak két **-os a szállás, számunkra tökéletes és nagyon eredeti...az étterméről nem is beszélve.

Mindenkinek szívesen ajánljuk.


Sokat túráztunk itt kettecskén vagy a látogatóink társaságában. Leginkább a Sorebois megállót használtuk kiindulópontnak, de ami biztos, hogy akárcsak minket, minden vendégünket megérintette a hely vadregényes környezete valamint a 4000-es csúcsok látványa, egy 'relatíve' könnyű séta közben. Kb 2-2.5 óra alatt le lehet érni a faluba kényelmes tempóban.




Az, hogy a szállás ablakát ha reggel kinyitod, a vonuló tehénkék kolompírozására ébredhetsz a zubogó gleccserpatak csobogása vagy robaja mellett, csak tovább emeli az élmény értékét.


Zinalban az az igazán jó, hogy egy kis csendes falucska a völgy végén, nem pedig egy nagy turista központ - reméljük így is marad.

A nap végén, egy megterhelő túra után hegymászókkal - mivel hegymászók indulnak innen a 4000-esek meghódítására - iszod a sörödet a kis csendes étterem teraszán, sajgó lábbal és izzadtan. Majd megkóstolhatod a helyi snapszot és a spéci itteni fondue-t valais-i borral kísérve...

Kell ennél több???

Be is soroltuk kedvenc helyeink közé Zinal falvát.

Zinal mellett érdemes meglátogatni Grimentz-et, ami hasonlóan szép, bár kicsit nagyobb falucska. Innen a kilátás talán még lenyűgözőbb, mivel a falu egy kis platóra épült a völgy közepén, aminek eredménye képpen azokat a hegyeket is látni lehet, amit Zinalból nem.


Ha már Grimentz-ig elmegyünk nem szabad kihagyni a Moiry-víztározó meglátogatását, ami nyáron szép időben mindenképp megéri a szerpentinezést a faluból. Lehet hogy innen ered, hogy 'ahol a tenger hupikék'????. Lenyűgöző a víztározó technikai megoldása is, de leginkább a tó kéksége a gleccserekkel a háttérben, úgy hogy kb. 1900m-en vagy...hmmm.



-------------------------------------------------------------------------------------


Zinal, és a Val d'Anniviers mindenképp megéri a látogatást. Igazi gyöngyszem az Alpokban...Nyáron és télen is...

Nemsokára jövünk csúszni is! Alig várjuk!!!

Addig is, akinek ez nem elég, összefoglaló és téli képek ügyében látogassa meg a Síelők oldalát.