2009. augusztus 9., vasárnap

Fondue - A KEDVENC!!!

Annyit mondogatjuk itt, hogy milyen jó a Fondue, hol jó és hogy mennyire szeretjük.

Egy ideje már magunknak is csináljuk, úgyhogy tessék, íme a módja.


Az alábbiakra egy kedves tősgyökeres svájci szomszédunk tanított meg...Ez a klasszikus Fondue, meg egy pár kapcsolódó hagyomány, csak hogy teljes legyen az élmény...

Merci Cyril!!!

A megadott mennyiségek alapján ez 2 főre elég, főleg kiadós síelés vagy túra után.

Ami nagyon fontos, szabályosan kritikus, az igazi Fondue elkészítésében, az az, hogy:

- a leírtakat be kell tartani mennyiségek tekintetében, meg az elkészítés sorrendjében is
- ha több embernek, vagy kevesebbnek csináljuk, nagyon pontosan kell arányosítani
- nem ajánlott variálni, ezt-azt hozzáadni, beledobálni, stb
- igazi Fondue-t, klasszikus öntöttvas Fondue-tálban készítjük (kb 5kg), ez tényleg sokat számít (persze azért megoldható egyéb edényben is, de a melegítőn tény hogy nem lesz ugyanaz egy teflonban...)

Eszközök:

- lyukas fakanál
- Fondue készlet: Tál, hosszú, 3-ágú villák, állvány és zselés vagy borszeszes melegítő, szabályozható tartóban

Hozzávalók:

- 250g közepesen sós, a piros jelzésű, Gruyére (kezdőknek: klasszikus erősebb svájci sajt) - ez van otthon is, pl a C.ra-ban
- 250g Vacherin vagy Friburgoise sajt - ez nem biztos hogy van otthon, talán jó az Emmental-i (Trappista felejtős)
- 100g erős, érlelt (aranyszínű jelzésű) Gruyére - sztem nincs otthon, jó lehet az Appenzeller, az elég erős és van otthon is, pl C.ra-ban
- 2.25 dl Fendant (svájci, bocs Valais-i fehérbor) - lehet van otthon, de jó lehet egy karakteresebb hazai is
- 4 púpos kiskávéskanál kukoricakeményítő
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej sonkahagyma
- 1 cl cseresznye pálinka
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- őrölt szerecsendió
- frissen őrölt feketebors
- min. 500g kockára vágott kenyér (persze törni is lehet a vastagra vágott szeleteket, ez leginkább Vaud kantonban hagyomány)



Készítés:

- tűzhelyen kezdjük, ahol a Fondue-tálban a fehérbort, és az apró kockára vágott fok-és sonkahagyma darabokat felforraljuk (üveges lesz a hagyma) és elkeverjük benne a keményítőt



- beleöntjük a lereszelt vagy apró kockára vágott sajtokat
- és egyből, folyamatosan, lassan, egyenletesen keverjük
- a keverés szigorúan EGY IRÁNYBA történik, végig



- addig keverjük, amíg híg és homogén nem lesz a sajt (kb 5-8 perc)
- a szódabikarbónát feloldjuk a pálinkában és hozzáöntjük a sajthoz
- kicsit habos lesz a teteje a sajtnak, tovább keverjük, kb 3-4 percig
- a végén jó adag szerecsendiót és borsot reszelünk a tetejére (mi rendesen rakunk rá, hogy érezni lehessen...)
- átrakjuk a tálat a begyújtott melegítőre
- és kezdődhet a kajálás:

Kezdőknek: A kenyér-kockákat felszúrjuk a villára, és jó mélyen párszor megkavarjuk a sajtot vele, úgy hogy a tál aljáig lenyomjuk a kenyeret (ezt is egy irányban kell kavarni, vagy pl 8-asokat leírva...megvan itt a tradíció kérem) és bepusziljuk.


Folyamatosan kell enni, nem szabad otthagyni, hogy nagyon rotyogjon a melegítőn a sajt...mert akkor az alján odaég és baromi büdös lesz...

Fontos szabály, hogy aki engedi odaégni, az fizet egy kör pálinkát mindenkinek.

Másik fontos szabály, hogy aki beleejti a kenyeret a villájáról, az is fizet egy kört mindenkinek.

:-) Mondom, tradíció...

A kajálást pedig akkor kell befejezni, amikor már úgy vagyunk vele, hogy még vagy 5-kockát meg bírnánk enni...különben nagyon kész leszünk utána...éjjel pláne...tapasztalatból mondjuk...:-)

Előételnek, könnyű friss salátát célszerű enni, esetleg páran megosztani egy Valais-tálat pár falat erejéig.

A Fondue-höz maximum, egyes helyeken adnak vagy lehet kérni savanyú-uborkát, gyöngyhagymát, ami jót tesz a gyomornak – tény, hogy Svájcban néhány helyen furcsán néznek Rád, ha ezt teszed, mert a szokás az szokás, és ezek a savanyúságok inkább a Raclette-hez dukálnak. Hús, stb nem igazán szükséges a tápértékhez, meg nem is szokás...

Ami még nagyon fontos, az az, hogy mit iszunk hozzá.

Előtte persze aperitif lehet bármi.

Közben viszont szigorúan langyos fehérbor, vagy meleg tea. Ez is hagyomány, amit tapasztalat is igazol...:-) Hideget, semmilyen formában nem ajánlott közben vagy utána inni, mert ha abban landol a meleg sajt, összeáll a pocakban...és nem kellemes érzés, főleg egy óra múlva...Ez tényleg nem vicc...

Jó étvágyat :-) Várjuk a visszajelzéseket, ha sikerült kipróbálni.

Üdv
MM

Ui: Ja, igen, még egy hagyomány. A Fondue kizárólag férfimunka!

:-)

Nincsenek megjegyzések: